Med mindre du ligefrem er farveblind, er du sjældent i tvivl, om en genstand for eksempel er rød.
Men er den lyserød? Mørkerød? Måske på vej mod gul eller blå? Ja – hvordan vil du forklare din sidekammerat præcis, ”hvor” rød en genstand er?
Når vi spiller musik, har vi noderne. En node beskriver en tone, som vi kan gengive på vores instrument. Hvilke ”noder” har vi, når det gælder farver?
Igennem århundrederne har farver været forsøgt målt, beskrevet og systematiseret af blandt andre så store berømtheder som fysikeren Isaac Newton og den tyske digter Johann Wolfgang von Goethe. I 1611 lancerede den finske præst og astronom Sigfridus Aronus Forsius en farveglobus.
Endnu i dag anvender vi flere forskellige farvesystemer, alt efter hvilken branche vi er i. Modebranchen hælder til Pantone-farver, computerfolk bruger RGB, i industrien hedder farveskalaen RAL. Men NCS-systemet adskiller sig fra dem alle sammen ved ikke bare at være en samling af farver. Det er en måde at beskrive farver på.
NCS-systemet bygger på, at enhver kulør, du vil beskrive, forholder sig til seks grundfarver, som det menneskelige øje anser for at være helt rene farver: Gul, rød, blå og grøn samt hvid og sort. Ud over kuløren forholder koden sig til, hvor lys eller mørk farven er – hvor megen hvidhed eller sorthed farven rummer.
Her er FARVERNE:
Og her er NUANCERNE – fra helt lys til helt mørk:
En farve kan for eksempel have betegnelsen S 2070-R10B – en mørk rød. Sådan læser du koden:
Så har vi fundet nuancen – hvor lys eller mørk farven er. Derefter bestemmer vi kuløren:
Havde kuløren i stedet heddet S 1040-B10G, så havde mængden af sorthed kun været 10, mens kulørtheden havde været 40. Er det nu en mørk eller lys farve, tror du? B10G vil sige, at farven er 90 procent blå og 10 grøn. Med andre ord – farven er lyseblå.
Læs også om NCS-systemet i kompendiet Farvernes ABC, som du kan hente her eller besøg NCS Colour i Stockholm her.
Alle rettigheder til illustrationer her på siden tilhører NCS Colour, Stockholm. NCS-kulørerne her på siden er alene tilnærmede.