Farvernes ABC: RØD

Hvid symboliserer renhed og uskyld. Det er en populær farve, og vi maler hvide flader i stort set alle huse. Men hvordan kan hvid både være en kold og en varm farve? – og hvad betyder det, når man siger “en brækket hvid”? Få inspiration til at lære børn om farven hvid og brug de konkrete øvelser sammen med børnene.

af Adam Pade

I eventyr kommer prinsen ridende på en hvid hest, og en brudekjole er hvid. En hvidt flag i krig betyder, at man overgiver sig, eller at man vil forhandle uden våben. Læger og sygeplejersker går med hvide kitler, og nyfalden sne falder rent ned fra himlen og lægger sig som en hvid dyne over land og by. Farven hvid er en livgivende og uskyldsren farve. Hvid er lysets og dagens farve, som Søren Scheffmann skriver mere om i denne artikel.

Hvad forbinder børnene med farven hvid?

Spørg ud i klassen, hvad børnene tænker på, når du siger “en hvid farve.” Er det nogle ting i klasselokalet, der er hvide? Har de noget derhjemme, der er hvidt – ting, dyr eller vægge og mure? Er hvid en yndlingsfarve for nogle?

Hvilken følelse forbinder de med hvidt: – noget varmt? – noget koldt? – noget godt? – noget mindre godt?

Hvid kan både være en kold og en varm farve

Malermester Martin Dalby maler mange hvide flader hos familier i Danmark: vægge, husmure, plankeværk, lofter, møbler og så videre. Men hvid er ikke bare én enkelt farve for maleren. Han har rigtig mange forskellige blandinger af hvid, og det er ikke tilfældigt, hvilken farve han maler hos sine kunder.

Se videoen (gerne sammen med børnene) og hør Martin Dalby forklare hvordan hvid både kan være en kold og en varm farve.

Hvid bliver en kold farve, hvis Martin Dalby blander en lille smule sort farve i. Han maler tit en kold hvid i nye huse, fordi det passer godt til en moderne stil og moderne møbler. Han bruger også en kold hvid farve, hvor der skal være rent (på toiletter) og hvor der ikke må samle sig mange bakterier (på hospitaler).

Omvendt så kan Martin gøre en hvid farve varm ved at blande okker eller oxydrød i. Det skaber en varm toning, som passer godt til gamle huse med træværk og runde udskæringer. Der er også mange, som maler deres husfacader i en varm hvid, fordi sollys kan gøre den for stærk for øjnene.

Hvad betyder det, at en hvid farve er “brækket”?

En helt hvid farve er kridhvid. Uden nogle farvenuancer. Hvis du blander en lille smule af en anden farve sammen med den hvide farve, så får du en tonet hvid – også kaldet en brækket hvid farve eller en knækket hvid farve.

Prøv at lade børnene skabe forskellige brækkede hvide farver – fx en råhvid, æggeskalshvid, creme farvet eller en modehvid. Hjælp børnene med at vælge de farver, de vil bruger til at tone den hvide farve.

Afslut timen med at male rum med hvide toner

Få børnene til at blande farver og male forskellige rum. De kan selv tegne de rum eller huse, som skal farvelægges, eller de kan printe rum fra s. 21-23 i Farvernes ABC.

  1. Lad børnene tegne eller printe to tegninger af det samme rum
  2. Få dem til at farvelægge væggene i rummene: Det ene med varme farver og det andet med kolde farver. En væg på hver tegning skal være hvid med toning.
  3. Sammenlign de to rum og beskriv forskellen.
  4. Hvilket rum virker rarest og hvorfor? Hvad ser det varme rum ud til at kunne bruges til? – og det kolde?

Denne øvelse er fra Farvernes ABC s. 20. Her finder ud også andre øvelser.

Download hele kompendiet “Farvernes ABC” til undervisning i billedkunst her. Farvernes ABC er et undervisningsmateriale med et hav af forslag til, hvordan du i undervisningen kan arbejde med farvelære og farvernes sammenhæng.

#farvenhvid #farvesymbolik #hvid #billedkunstundervisning #brækkethvid

DEL DETTE INDLÆG
© 2024 - Farvernes ABC. All rights reserved.